Vragen of afspraak maken?

Stuur ons een bericht op Whatsapp

Met welk rijbewijs mag ik een camper met aanhanger rijden?

Geplaatst op 05 april 2024

Vraag je je af welk rijbewijs je nodig hebt om een camper met aanhanger te mogen besturen? Je leest het in onderstaand artikel!

Weegt je camper meer dan 3.500 kilo? Dan is een groot rijbewijs of vrachtautorijbewijs C1 of C verplicht en voor het rijden met een aanhanger heb je dan rijbewijs C1E of CE nodig. Welke van deze rijbewijzen de juiste is, hangt af van (1) het leeggewicht plus laadvermogen van de camper én (2) de toegestane maximale massa van de aanhangwagen.

Toegestane maximale massa

De toegestane maximale massa van een aanhanger of oplegger bestaat uit het leeggewicht van de aanhanger plus het laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 1.500 kg hebben. Weegt de aanhanger zelf 250 kg (leeggewicht), dan mag er nog 1.250 kg aan lading bij (laadvermogen).

Rijbewijs C en C1 + aanhanger

Met een rijbewijs C1 en C mag je een aanhanger of oplegger tot 750 kg (toegestane maximummassa) aan je camper koppelen.

Aanhangerrijbewijs C1E

Het C1E-rijbewijs heb je nodig als je camper (of lichte vrachtauto) tussen 3.500 – 7.500 kg weegt en de aanhangwagen of oplegger zwaarder is dan 750 kg. De toegestane maximum massa van de combinatie (camper plus aanhangwagen) is maximaal 12.000 kg.

Aanhangerrijbewijs CE

Het CE-rijbewijs heb je nodig als je motorvoertuig meer dan 7.500 kg weegt en de aanhangwagen of oplegger zwaarder is dan 750 kg. Voor deze combinatie geldt geen maximaal gewicht.

Neem contact op met Jacqueline

Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

088 177 1200
Bereikbaar van 08:30 tot 17:00 uur
rijopleidingen@otc-someren.nl
  • Door gebruik te maken van het contactformulier ga je akkoord met de verwerking van je persoonsgegevens volgens onze privacyverklaring